
Продукти для здоров’я суглобів
Щоб артроз не мав можливості до вас підступитися, потрібно практикувати регулярні ( звичайно , посильні ) фізичні навантаження і правильно харчуватися. Причому, починати ніколи не пізно. Навіть якщо ви вже помічаєте ознаки артрозу, то поспішіть підкоригувати свій спосіб життя і хвороба відступить . Як діагностувати артроз, який починається?
Ознаки артрозу
Уражені захворюванням суглоби починають хворіти (біль зазвичай тупого характеру), в них відчувається скутість, а при активних навантаженнях швидко відчувається втома. При розвитку захворювання відбувається ущільнення тканин і кісткове розростання, про подібного роду деформації свідчить хруст, ясно чутний при русі. Дані симптоми зазвичай посилюються в сиру погоду і в холодну пору року. Але при артрозі, як правило, не спостерігається серйозного порушення рухливості. Це може статися тільки на пізніх стадіях хвороби.
Артроз – одне з тих небагатьох захворювань, розвиток якого багато в чому залежить від нас самих. Кожен з нас в змозі вплинути на те, чи буде наступ хвороби швидким або вона буде відкладена на багато років, а, може, і зовсім мине вас . Отже, почнемо з правильного раціону. Що ж вимагається нашим суглобам для їх повного здоров’я ?
Білки
Це основа кісток, тому наше завдання щодня забезпечувати організм достатньою кількістю білків – 1,5 г на 1 кг ваги. При цьому майже половина з них повинна бути тваринного походження. А взагалі джерелами білків є молочні, м’ясні продукти, крупи, овочі і фрукти. Тобто, при нормальному, повноцінному раціоні організм завжди буде забезпечений білками.
Кальцій і фосфор
Ці мікроелементи забезпечують кісткам міцність, ну а в тому випадку, якщо їх не вистачає, кістки стають крихкими. Традиційно кальцій потрібно шукати в молочних і молочнокислих продуктах (вживати їх потрібно щодня ): молоко, сир, сир, кефір, ряжанка, сметана та ін. Найкращими джерелами органічного фосфору є риба жирних сортів і морепродукти.
Вітамін D
Він необхідний організму для кращого засвоєння кальцію – без його достатньої кількості кальцій швидко виведеться з організму. Тому разом з продуктами, багатими кальцієм, слід вживати продукти, що містять вітамін D. Це вершкове масло, печінка тріски, жовток курячого яйця. А ще не забувайте проводити багато часу на свіжому повітрі в сонячну погоду, адже саме сонце – найголовніше джерело цього вітаміну.
Гіалуронова кислота
Її завдання – утримувати в собі рідину і впливати на еластичні властивості сполучної тканини – саме від цього залежить цілісність кісток. Достатня кількість гіалуронової кислоти міститься в насичених ( в першу чергу рибних ), бульйонах, заливний рибі, холодці.
Поліненасичені жирні кислоти омега-3 ,-6 ,-9
Вони попереджають запалення суглобів, регулюють ліпідний обмін, захищають суглобові тканини від дії вільних радикалів. Дані кислоти містяться в жирній морській рибі, наприклад, в доступному всім оселедцю. Оселедець краще купувати свіжоморожений або бочковий, а ось готового філе, щедро залитого гострим маринадом, краще уникати.
Вітамін С
Так, цей вітамін потрібен не тільки для підтримки імунної системи, потребує його і кісткова тканина, що складається на 50 % з колагену . А ось при нестачі колагену може розвинутися остеопороз. Традиційні джерела вітаміну С – це шипшина, квашена капуста, червона і чорна смородина, цитрусові, а також зелень трав – кріп, петрушка. Загалом, зелені салати, заправлені рослинною олією, повинні бути на вашому столі щодня. А взимку альтернативою можуть стати заморожені фрукти, лимони, мандарини, апельсини, і, звичайно, капуста, приготована в будь-якому вигляді.
Вітамін Н
Про нього говорять не так часто, але ж він необхідний для засвоєння колагену та інших речовин. Знайти його можна в вівсяній та кукурудзяній крупах, печінці, авокадо. Щоденна норма для дорослої людини складає 100 мг .
Вітамін Е
Цей потужний антиоксидант захищає організм, в тому числі і тканини суглобів від дії вільних радикалів. Його достатнє надходження в організм – запорука того, що артроз або артрит до вас не доберуться. Насіння соняшнику, лосось, рослинне масло, кукурудзяна каша – ви можете отримувати щоденну порцію (норма для дорослої людини близько 10 мг на добу) з цих всім доступних продуктів.
Шкідливі продукти
Правильне харчування, яке є основою нашого здоров’я, виключає з раціону ряд продуктів, від яких крім шкоди наш організм нічого не отримує. Навіть якщо ці продукти нам здаються дуже смачними, краще постаратися виключити їх повністю або «балувати» себе цими шкідливостями у вигляді виключення дуже рідко.
Мариновані і копчені продукти, які містять неабияку кількість неорганічних солей, при неконтрольованому вживанні можуть викликати деформацію суглобів.
Продукти з високим вмістом неорганічних фосфатів. Лідери: газовані напої, хліб з борошна вищого гатунку, плавлені сирки, крабові палички і пр.
Пурини, здатні викликати зміни в суглобовій сумці. У великій кількості містяться в чорному чаї, каві, шоколаді, сочевиці, жирній свинині.