Не так давно ішемічна хвороба серця (ІХС) була великою рідкістю, тепер половина взагалі всіх смертей – через судинні проблеми.
Вчені вважають, що головна причина – зміна стилю харчування. А саме – споживання великої кількості продуктів з «прихованими» жирами і сіллю, каже експерт лікар-кардіолог, Марат Аріпов.
Ось п’ятірка продуктів, небезпечних для серця і судин:
- Всі вироби з модифікованими жирами: здобне печиво, торти з кремом, жирні сири.
- Копчені та сирокопчені ковбаси, покупні паштети (у них дуже багато жиру).
- Ікра червона і чорна.
- Шампанське і шипучі вина.
- Пиво – більше 0,5 в день для чоловіків і більше 0,33 для жінок.
Думка про те, що високий тиск не можна не відчути – великий міф! На жаль, багато гіпертоніків дізнаються реальні цифри свого тиску вже на лікарняному ліжку, куди відправляються після «раптового» серцевого нападу.
У свою чергу серед частих перших «дзвіночків» серцево-судинних неполадок є:
- порушення сну (найчастіше це коли не можете заснути ввечері, або якщо частенько прокидаєтесь серед ночі);
- денна втома – здавалося б незрозуміло від чого;
- відчуття браку повітря при звичних фізичних навантаженнях.