Настав сезон малини – смачної літньої ягоди, яка дуже цінна, бо містить багато вітамінів та різноманітних речовин, які позитивно впливають на наше здоров’я.
Ця смачна ягода здатна позитивно впливати на нашу шкіру, а через низьку калорійність їсти її можна навіть тим, хто на дієті.
У 100 г малини міститься:
- 46 Ккал;
- 25 мг вітаміну С (трохи більше чверті добової норми);
- півсклянки малини вп’ятнадцятеро перекриває добову потребу організму у вітаміні Р;
- трохи заліза – 6,7% від добової норми;
- 20% добової норми кобальту;
- 10% марганцю;
- 17% міді;
- 21% добової норми молібдену.
Зазначені мікроелементи необхідні для нормального перебігу хімічно-біологічних процесів у людському організмі.
Чим ще корисна:
- У народній медицині плоди малини використовують як потогінний засіб.
- Сироп з ягід — для поліпшення смаку мікстур.
- Відвар з листя застосовують для полоскання у разі захворювання горла, а також для вмивання під час захворювань шкіри.
- За наявності каменів у нирках і подагри малина протипоказана через вміст солей сечової та щавлевої кислот.
- У ягодах відсутня сахароза, тому малина — чудовий компонент здорового харчування.
- Містить саліцилову кислоту (активна речовина аспірину), є хорошим жарознижувальним засобом без побічних ефектів.
- Містить велику кількість вітаміну С, А, рутину, який зміцнює стінки судин, покращує імунітет і сприяє травленню їжі.
- Кумарин (потужний антиоксидант), що міститься в малині, зумовлює здатність малини нормалізувати згортання крові та зміцнювати судини.
- Має високу харчову цінність навіть у заморожених ягодах.
Їжте малину та не хворійте!