
Як не згоріти на сонці: рекомендації Супрун
З настанням спекотного літа мало хто встоїть перед спокусою поніжитись на сонечку. Проте подібний відпочинок може бути вкрай небезпечним для вашого здоров’я. Про це розповідає в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун у мережі Facebook.
– Спека – не час засмагати. А саме час їсти овочі та фрукти і користуватися сонцезахисними засобами. Звісно, ви можете засмагати. Ультрафіолет “корисний” для утворення зморшок, сухості шкіри та появи опіків і раку, – коментує Супрун.
Як потрібно піклуватися про шкіру:
- Користуйтеся сонцезахисним кремом зі ступенем захисту SPF30 та фільтрами променів UVA та UVB. Не варто шукати крем із максимальним захистом: крем із SPF 30 блокує чи відбиває 97% променів, а SPF50 — 98%.
- Обирайте засіб, що не містить парабенів – вони збільшують ймовірність закриття пор на шкірі і утворення комедонів та акне.
- Найкращим компонентом, що захищає від сонця, є оксид цинку. Але такі креми, зазвичай, густі і масні, та нагадують білила. Креми, що містять компоненти, які поглинають ультрафіолет зручніші в користуванні, хоча і не такі надійні.
- Якщо ви весь день на сонці, оновлюйте крем що дві години. Але краще не виходьте на вулицю в час з 10 ранку до 4 вечора. Перебування в затінку на 30% зменшує ймовірність множинних опіків в дітей.
– Ми не одразу помічаємо, що згоріли, адже сонячні опіки розвиваються повільно, особливо в похмурий день. Якщо ви згоріли, треба негайно піти в затінок чи приміщення і охолодити опік. Допоможе прохолодний душ чи компрес, – додає Уляна Супрун.
Зменшити запалення допоможуть ацетилсаліцилова кислота та парацетамол.
Після опіку слід вживати багато рідини – перегрівання викликає зневоднення. А також споживати продукти, багаті на фолієву кислоту і каротиноїди: броколі, шпинат, печінку, моркву, перець, смородину.